BES’te İkinci Etap Başlıyor!

  • 13 Mart 2017
  • 316 kez görüntülendi.
BES’te İkinci Etap Başlıyor!

Uzun zamandır konuşulan Bireysel Emeklilik Sisteminde ilk dönem tamamlandı. 1 Nisan’dan itibaren BES’te ikinci dönem başlayacak.

Yılbaşından sonra binlerce çalışan zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemini kullanmaya başladı. İlk etepta bin üzerinde çalışanı olan özel bir  kuruluşta çalışanlar sisteme dahil edildi. Kişileri tasarrufa teşvik etmek amacıyla uygulamaya konulan BES’ten çıkmak isteyen kişilerin için de iki aylık sürenin sonuna gelindi.

1 Nisan 2017 tarihinde başlayacak olan ikinci dönem ile birlikte 250-999 kişi arasında çalışana sahip olan özel bir kurumda çalışanlar sisteme zorunlu olarak dahil olacak. Sisteme katılma şartı olarak kişilerin 45 yaşını doldurmamış olmaları, ücretli çalışıyor olmaları ve Türk vatandaşı olmaları istenecek. Kademeli olarak sonrasında daha küçük işletmelerde çalışanlar da BES’ e katılacak.

BES’ten Çıkılabilir Mi?

BES zorunlu olmasına rağmen isteyen kişilerin sistemden çıkmasına olanak sağlanıyor. Sisteme dahil edilen kişiler, dahil edildikleri kendilerine bildirildikten itibaren 2 ay içerisinde cayma hakkına sahipler. İsterlerse cayma süresinden sonra da sistemden çıkma hakları olacak.

Ne Kadar Kesinti Yapılıyor?

BES için çalışanın ana kazancının yüzde 3 ü kadar kesinti yapılacak. Bu en alt limit olarak belirlenmiş olup, çalışan isterse bu oranı artırabilecek. Buna göre en düşük kesinti 53 lira olacak.

Emeklilik Hakkı Olacak

En az 10 yıl süre ile sistemde kalanlara emekli olma hakkı tanınacak. Çalışan 56 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek.

Yazar: Demir
MOBİL UYGULAMALARIMIZ
SORU CEVAP
Bir Soru Sor
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ