Eğitimde Ödev Zorunluluğu

Burak Seğmen

Yazarın şu ana kadar yazılmış 2 makalesi bulunuyor.
  • için yorumlar kapalı
  • 1 kez görüntülendi.

Bilimsellikten uzak olarak birçok popülist şekilde konuşup tartışılan ‘ödevler’ öğrenme alışkanlıklarını zorluyor mu? Öğrencilerin önüne dayatılan ve yapmaya zorlanan, yanlış yerlere çekilen bu geniş kapsamlı ödev ile birçok öğrencinin düşüncesi farklı olarak tepki veriyor. Eğitimde ödevin katkısı nedir? Ödev öğrencilere dayatılmalı şekilde mi yoksa pratik şekilde mi uygulanmalıdır? Yazımızda hepsinin detaylarına inerek ince ayrıntılarla açıklama yapacağız.

Doğru Ödev Verilmeli

Eğer bir sporcuya, ev ödevi vererek evde kapanmasına yol açarsanız bu yanlış bir gösterim olur. Ödev, yerinde kullanılmalı ve doğru verilmelidir. Eğer bir sporcuya gerekli olan ödevi vererek hem tamamlaması gereken bir hedefi ve yapabileceği bir şeyi verirseniz bu tamamen doğal olarak karşılanabilir. Adı ödev olarak geçen bu kelime kolay anlamına gelebilir. Öğrencilerin bu kelimeyi duyduğunda çok fazla sevindiği söylenemez. Hatta bazı öğrenciler sırf bu yüzden öğrenim görmekten sıkılmış vaziyette görünüyor.

Ödevin Değerlendirilmesi İyi Yapılmalı

Ödev için tarihe inmeye gerek yok. Ödev çeşitleri ve ödev etkileri değişse de, ödev değerlendirilmesi iyi yapılmalıdır. Her öğrencinin yaptığı ödev üst düzey görülmeli ve emeğe karşı saygılı davranılmalıdır. Doğru notlar vererek öğrencinin üstünde güzel ve etkili çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Ödevler Olmalı Mı? Olmamalı Mı?

Ödevlerin bir kısmı yoğun el yazısı ve saçma şeylerden oluşabiliyor. Bunları engellemek adına ilk başlıkta belirttiğim gibi ödevin yerine kişisel ilgi çekici ve doğru kanıtlanabilir faaliyetler gerçekleştirilmelidir. Velilerin yoğun olarak karşı çıktığı ödevler, çocuklarına zorla yaptırılma çabasından başka bir şey doğurmuyor. Çocuklar zorlandığı için ilkokul ve okul öncesi çağında okuldan soğumaları doğallık taşıyor. Ödev ile ilgili çevre faktörleri olmadan, öğretmen ve öğrenci arasında gerçek çalışmalar yapılmalıdır. Öğrencilerin sosyal becerileri geliştirilecek şekilde ödev verilmeli ve ödevi akademik işlevin yerine getirilmesi şeklinde işleve sunulması sağlanmalıdır. Ödevler pratik ve kolay olmalıdır. Kişisel özellikleri ön plana çıkaran ödevler verilmelidir. Uzun süren ödevler yerine çok kısa süren ve toplumsal olarak aktivitelerin gerçekleşebileceği şekilde hazırlıklar yapılmalıdır. Genellikle tek kişiden değil grup olarak değerlendirilme gerçekleştirerek toplu şekilde ödev yapımından grup puanı sağlanmalıdır. Zaman yönetimi ve araştırma becerisi kontrol edilmeli, buna göre olumlu yönler çıkartılmalıdır.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Esme diyor ki:

    Resmen hayattan soğudum. Tamamlanmayan ödevler yüzünden uykularım kaçtı. Baskı nereye kadar. Çocuklarımla ilişkilerim bozuldu. Onlar da mutsuz. Ağır geliyor, sıkılıyorlar. Tadım yok tuzum yok. Sesimi duyan da yok. Herkes mi sineye çekiyor, ben mi anormalim bilemedim . Yardım çığlıkları atmak istiyorum.

BİR YORUM YAZ