Formasyon Kaldırılmalı Mı?

Burak Seğmen

Yazarın şu ana kadar yazılmış 2 makalesi bulunuyor.
  • için yorumlar kapalı
  • 1 kez görüntülendi.

Öğretmenliğin senelerdir tartışmalı konularından biri de şüphesiz pedagojik formasyon eğitiminin uygulanması. Pedagojik formasyon eğitiminin kalkacağı yönündeki haberler ve  yorumlar uzun süredir gündemi meşgul etse de son dönemde daha da yoğunlaştı. Peki bu kadar üniversite mezununun umudu olan formasyon eğitimi kalkmalı mı?

Eğer öğretmen olamk istiyorsanız  iki seçeneğiniz var. Üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olabilirsiniz, ki puanları oldukça yüksektir. Ya da üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra yaklaşık bir sene daha ayırıp formasyon eğitimi alırsınız. Bu süreçte öyle sanıldığı kadar kolay olmayabilir.

Her sene eğitim fakülteleri ihtiyaçtan daha fazla öğretmen adayı mezun veriyor. Bir de bu öğretmen adaylarına formasyon alanlar eklenince öğretmenlik atamaları tam bir kaosa dönüşüyor. Formasyon eğitimi alanların büyük bir kısmı bölümleri dahilinde iş bulamadıkları için öğretmenliğe yöneliyor. Bölümlerine büyük hayallerle giren bir çok insan sonunda kendini formasyon eğitimi alırken bulabiliyor. İşin diğer bir boyutu da eğitim fakültelerinden mezun olanların isyanı. Onlarda başka fakültelerden mezun olup formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapılmasının kendilerine haksızlık olduğunu düşünüyor. Formasyon eğitimi alanların da öğretmenlik başvurusu yapmasıyla onların atanma şansı da azalmış oluyor.

Öğretmenlik adaylarının artması ve öğretmen alımlarının azlığıyla birlikte öğretmen olabilmek için senelerce uğraşmış ancak atanamamış işsiz öğretmen ordusuyla karşı karşıya kalınıyor. Bu atanamamış öğretmenlerin sayısının artması da kaygıların büyümesine yol açıyor. YÖK son 3-4 senedir formasyon eğitimi için üniversitelere verilen kontenjanları ciddi oranda azalttı. Ancak hala soruna çözüm bulunmuş değil.

Formasyon eğitiminin kalıdırılması da çözüm değil. Formasyon eğitimi alarak işini çok da severek yapan bir çok öğretmen var. Bu sorunun çözümü için farklı yollar denenebilir. Bunlardan biri de kamuya alınacak öğretmen sayısını artırmak amacıyla emeklilik yaşı gelmiş öğretmenlerin emekliliğe yönlendirilmesi olabilir. Emeklilik yaşı gelmiş ancak emekli olmayan çok fazla öğretmen kamuda görev yapıyor. Bunun başlıca sebebi de emekli olunca maaşlarında olacak düşüş. Eğer bu bir şekilde çözümlenir ve emeklilik şartları iyileştirilirse , bu şekilde oluşan boşluklara yeni mezun öğretmen adayları  yerleştirilebilir.  Her sene öğretmen ihtiyacına göre bir planlama yapılıp, formasyon eğitimi ve eğitim fakülteleri için o sayıda kontenjan açılırsa işsiz öğretmen sayısı azaltılabilir. Ancak tabi ki bu çok iyi bir analizle mümkün olabilir.

Sonuç olarak formasyon eğitimini kaldırarak bir çok gencin umudunu elinden almak soruna çözüm olmak yerine daha büyük sorunlara sebep olur.  Bunun yerine daha iyi bir planlama ile bu gençlerin kendi alanlarında iş imkanları oluşturmak ve hayallerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak soruna daha kalıcı ve gerçekci bir çözüm olacaktır.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Esme diyor ki:

    Resmen hayattan soğudum. Tamamlanmayan ödevler yüzünden uykularım kaçtı. Baskı nereye kadar. Çocuklarımla ilişkilerim bozuldu. Onlar da mutsuz. Ağır geliyor, sıkılıyorlar. Tadım yok tuzum yok. Sesimi duyan da yok. Herkes mi sineye çekiyor, ben mi anormalim bilemedim . Yardım çığlıkları atmak istiyorum.

BİR YORUM YAZ