Pedagojik Formasyon Hakkında Sorular ve Cevapları

  • 14 Temmuz 2016
  • 84.469 kez görüntülendi.
Pedagojik Formasyon Hakkında Sorular ve Cevapları
Pedagojik Formasyon Hakkında daha önce bilgilendirme yazısı yazmıştık.(Pedagojik Formasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler)
Bu yazımızda, pedagojik formasyon konusunda aklınıza takılan sorulara cevaplar vermeye çalışacağız.
NOT: Sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden iletebilirsiniz. Cevaplandırılıp e-postanıza bilgi iletilecektir.
Pedagojik formasyon programları hakkında kafamıza takılan bir çok soru vardır ve bilinmesi gereken cevaplarla daha iyi adımlar atabiliriz.

Pedagojik formasyon programları hangi alanlarda açılıyor?

Üniversitelerin fen edebiyat fakültelerinin herhangi bir bölümünden mezunsanız ve mezun olduktan sonra öğretmen olarak görev almak isteyen öğrencilerin alması gereken bir eğitimdir.Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği bölümlerde açılmaktadır.
Pedagojik formasyon programlarına kimler başvurabilir?
Pedagojik formasyon programlarına lisans programları dahilinde mezun olanlar  başvurabilir. Hala öğrenimine devam eden öğrenciler ilanların şartlarına göre başvurabilirler. Üniversitelerin kontenjan sayıları belirlendiğinde mezun durumunda olan öğrenciler programa başvuru yapabilirler.
Açık Öğretim Fakültesi mezunları pedagojik formasyon programlarına başvurabilirler mi?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı kararnameye göre belirlenmiş lisans programlarında adı geçen bölümler bu eğitime dahil olabiliyorlar.
Uzaktan eğitim ile pedagojik formasyon nasıl alınır?
Üniversiteler formasyon programıyla alakalı başvuruları açarlar ve adaylar bu tarihler içinde başvurularını yaparlar. Daha sonra üniversitenin formasyon programı ekibi gerekli değerlendirmeleri yapar ve üniversitenin web sayfasında duyururlar. Hem yüz yüze eğitim hemde uzaktan eğitim veren üniversiteler bu yönetmeliğe göre hareket  ederler.
Uzaktan eğitim ile pedagojik formasyon eğitimi süresi ne kadardır?
Uzaktan eğitim ile pedagojik formasyon programları  için süre üniversiteler arasında değişim göstermektedir. Genelde 3-6-8 ay arasında geçmektedir.
Uzaktan eğitim ve pedagojik formasyon eğitimi dersleri hangileridir?
 İki dönem alınan derslerin içinde ;
* Eğitim bilimlerine giriş
* Öğretim ilke ve yöntemleri
* Eğitimde ölçme ve değerlendirme
* Eğitim psikolojisi
* Sınıf yönetimi
* Seçmeli dersler 1/2
* Özel öğretim yöntemleri
* Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı
* Öğretmenlik uygulaması
Yurt dışında eğitimini tamamlamış öğrenciler pedagojik eğitim programlarına başvuru yapabiliyor mu ?
Yurt dışında herhangi bir üniversiteden mezun olan öğrencilerimiz ülkemizde denkliklerini Yükseköğretim tarafından onaylattıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı çizelgedeki şartları yerine getirip başvurularını yapabilirler.
Mezun olan öğrenciler yada mezun durumundaki öğrenciler kendi üniversitelerinde pedagojik formasyon almak zorundamıdır?
Kendi üniversitesi dışında başka üniversitelerin açılan kontenjanlarından yararlanabilir ve başvurularınızı yapabilirsiniz. Üniversiteler kontenjanlarının bir kısmını kendi öğrencileri için bir kısmını da başka üniversitelerden başvuranlar için kullanmaktadır.
Pedagojik formasyon programlarına yerleştirmede ALES puanı kullanılmakta mı?
Hayır.
Pedagojik formasyon programları ücreti neye göre belirlenmektedir?
Üniversiteler pedagojik formasyon programlarının ücretlerini kendileri belirlemekteydi. Zamanla oluşan şikayetler sonucunda ücretler devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim fakültelerinin 2. öğretim ücretlerine endekslenerek öğrenim ücretlerinin en fazla iki katı olarak belirlenmiştir.
Önceden aldığım Muaf olduğum dersler için ücret iadesi alabilir miyim?
Hayır, ücret iadesi yapılmaz. Üniversiteler böyle durumlarda ödeme yapmazKayıt Dondurma imkânım var mı?
Hayır. Bu program bir sertifika programıdır, kayıt dondurulamaz

Sertifika almaya hak kazanmam için şart var mı?
Formasyon sertifikası almaya hak kazanmak için tüm dersleri almış ve başarılı olarak tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Pedagojik formasyon başvurularında temel kriter nedir ?
4. sınıf öğrencileri için genel not ortalaması Mezun öğrenciler için diploma notu. Ayrıca aranan şartlar ilanlarda yazılır.

İlan zamanını ve formasyon dönemindeki başvuruları kaçırdığımız takdirde tekrardan yeniden formasyon başvuru yapılabilir mi ?
Üniversiteler  kontenjan dahilinde  başvuruları değerlendirerek yeniden başvuru açmayabilir. Ama bazı üniversiteler ise yeniden başvuru açabilirler . Bu durum üniversitenin kontenjan durumuna bağlıdır. Sitemizden formasyon ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir.

KPSS sınavı olduğunda Pedagojik formasyon eğitimini yarıda mı bırakacağım   ?
Hayır sınava girebilirsiniz ve  eğitiminize de devam edebilirsiniz.  Sorun olmayacaktır.

Uzaktan eğitimle pedagojik formasyon eğitim süreci nasıl ?
İlk dönem  dersler uzaktan eğitimle olmakta ve sadece sınavlarına gidiyorsunuz. İkinci dönem ise yüz yüzedir. Eğitimi aldığınız şehre gitmeniz gerekiyor. İlana ve üniversiteye göre farklılık gösterebilmektedir.

Veremediğimiz derslerimiz olduğunda  dersten kaldığımızda Pedagojik Formasyon Eğitimi için tekrar bu dersleri nasıl alacağım ?
Dersleri tekrardan  alırsınız fakat siz kaç kredilik dersten kalmış iseniz parasını ödeyip devam edersiniz Kalan öğrenciler tekrar alabilmeleri için o üniversitenin yeniden açtığı kontenjana dahil edilmesi gerekir. Yani tekrar başvuru yapmayacaksınız yeni bir alım olduğu takdirde sizinle iletişime geçilecektir.

Pedagojik Formasyon Sertifika Programına kaydolduğum takdirde askerliğimi tecil ettirebilir miyim?
Pedagojik formasyon programına kayıtlı olmak askerlik tecil işlemleri için bir gerekçe oluşturmaz.

Üniversiteler duyurularını ve başvuruları  nereden takip edeceğiz ?
Formasyon ilanlarını sitemizden takip edebilirsiniz. Uygun zamanda başvurularınızı yapabilirsiniz.

Pedagojik formasyon dersleri aynı olmasına rağmen bölümlere göre kontenjan dağılımı neden farklı ?
Pedagojik formasyon eğitimi ikinci dönem staj derslerinden ve uygulamalı derslerden oluşacağı için bu konuda da bölümünüzü bilen bir öğretmen tarafından sunulduğu için bölümlere kontenjan dağılımı yapılıyor. Her üniversite, kapasitesine göre kontenjan ayırıyor ve açıyor.

Pedagojik Formasyon Sertifikam olmadan da atanabilir veya KPSS Genel Kültür Genel Yetenek,Eğitim Bilimleri, Alan sınavlarına girebilir miyim ?
Tabiki sınava girebilirsiniz. Fakat atamanız 2. öncelik olarak geçerlidir. Bu durumda  Eğitim Fakülteleri ve Pedagojik Formasyon Sertifikası olanlar birinci önceliktir. Kısacası atamanızın olması imkansıza yakındır.

Pedagojik formasyonu olmayan fen-edebiyat mezunları özel kurs veya dershanelerde görev alabilirler mi?
Tabiki Pedagojik formasyonu olmayan fen-edebiyat mezunları özel dershanelerde Uzman Öğretici adı altında görev yapabilmektedirler.  Ne zaman ki formasyon eğitimlerini tamamlarlar okullara  KPSS sınavı ile SÖZLEŞMELİ ve KADROLU öğretmen olarak atanabilirler.

Öğretmen atamalarında; eğitim fakülteleri Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Bölümlerinden mezun olanların, fen-edebiyat fakültelerinin aynı bölümünden mezun olup pedagojik formasyon alanlara göre bir önceliği var mıdır?
KPSS de alınan puan üstünlüğü her zaman önemlidir. Orta öğretim alan öğretmenliğine yapılacak atamalarda, eğitim fakültesi mezunları ile fen-edebiyat fakültesi çıkışlı olup Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programını bitirmiş olanlar arasında herhangi bir öncelik farkı bulunmamaktadır.

Ekleme yapılacaktır…
Yazar: Admin
MOBİL UYGULAMALARIMIZ
SORU CEVAP
Bir Soru Sor
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1118 YORUM
  1. Bumin diyor ki:

    Ben fen edeb tarih okudum. Okurken formasyon vermişlerdi bize. Şimdi 2. Üniversite ile çocuk gelişimi lisans okumak istiyorum. Çocuk gelişimi mezunları formasyon ile okul öncesi öğretmeni olarak atanmaktalar. Eğer ben çocuk gelişimini bitirirsem tekrar formasyon almak zorunda kalirmiyim? Yoksa ilk aldığım geçerli olurmu?

    1. Demir Demir diyor ki:

      Hayır tekrar formasyon almak zorunda değilsiniz.

  2. Tuğba diyor ki:

    Mrb. Bn de formasyon almak istiyorum ancak başvuru için azcık geç kaldım galiba. Gelecek sene kpss sine yetişmem mümkün mü? Özel ünilere başvuru yapabilir miyim? Yani onun için geç kalmış oluyor muyum? Bilgilendirmebili misiniz beni?

    1. Demir Demir diyor ki:

      Hala başvuru açmamış ve açacak üniversiteler var onları takip edebilirsiniz. Özel üniversiteler program açtığı takdirde onlara da başvuru yapabilirsiniz. KPSS’ye eytişip yetişmemesi başvuru yapacağınız programın şartlarına göre değişebilir.

  3. Ferdi diyor ki:

    Merhabalar benim formasyon eğitimim yaklaşık olarak 0cak 2021 de bitmesi planlanıyor.Sorum şu ; şayet sınavlarımda başarılı olursam bu sertifika bana ne kadar sürede teslim edilir?Üniversiteye göre değişirmi?Ayrıca diyelimki 2021 şubat veya martta alıncak olan öğretmenlik ön başvurularına yetişmez ise formasyonun bir etkisi olmayacakmı, sonuçta dersleri vermişimdir sadece belge dha elime ulaşmamıştır?Cevaplar benim için hayati öneme sahip bilen cevaplarsa çok sevinirim:)

    1. Oğuz diyor ki:

      Aynı durumdam muzdaribim hocam ve ben de bir muhatap bulamadım.Konuyla ilgili bilgi edinebildiniz mi?

  4. Sule diyor ki:

    Merhaba ben okurken formasyona başvurdum ve formasyon derslerimi başarıyla verdim fakat okuduğum bölümden henüz mezun olamadım. Bu durumda ben ikinci üniversite olarak çocuk Gelişimi okursam formasyonum burda geçerli olur mu bitirince?

    1. emre diyor ki:

      herhangi bir alanda alınan formasyon diğer alanlar içinde geçerlidir.

      1. Demir Demir diyor ki:

        Evet geçerlidir.

  5. Esra diyor ki:

    Çocuk gelişimi bölümü formasyon eğitimi verilecek mi

  6. Suzan diyor ki:

    Merhaba!TDE 3.sınıf öğrencisiyim.Formasyon almaya hak kazandım fakat talep edilen ücreti ödeyemeyeceğimden doğal olarak derslerini de alamayacağım.Sorum;uzatacak olursam alamadığım formasyon dersleri dolayısıyla bursumun kesilme ihtimali var mı?Lanet yokluğun gözü kör olsunnn

  7. Sümeyra diyor ki:

    Merhaba ben formasyon eğitimimi bitirdim fakat henüz staj yapmadım ve genel not ortalamam 1.55 (2 olması gerekiyormuş)
    Formasyonum yanar mı bu durumda? Ve stajla ortalama ne kadar yükselir?

  8. Gözde diyor ki:

    Formasyon stajımı virüs nedeniyle uzaktan yapmak zorundayım fakat bilgisayarım olmadığı için bunu yapamıyorum. Stajı sonraki dönemde yapma imkanım var mı? Ştajdam geçemezsek tekrar ne kadar ücret yatırarak ştajı tamamlayabiliyoruz

  9. Zeynep diyor ki:

    Merhaba ben felsefe son sınıf öğrenciyim formasyon belgesini almak için yedek sırasına düştüm şimdi de kpss ye giricem Peki ben Eğitim bilimlere girebilir miyim? Girebiliyorsam atanma imkanım var mı?

  10. gökçe diyor ki:

    iyi günler bu yıl son sınıfım formasyonum yok bu yıl eğitim bilimleri sınavına girebilir miyim okul bittikten sonra formasyon almayı düşünüyorum

    1. Demir Demir diyor ki:

      Formasyon programları kaldırıldı.

  11. Gngr diyor ki:

    Ben sosyoloji okudum felsefese öğretmen olarak görev aç yapacaktım ama formasyon kalktı nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz

  12. Enes Güneş diyor ki:

    Merhaba ben Atatürk üniversitesi lisans öğrencisiyim bu sene formasyon kalkti uzaktan formasyon alabilirmiyim başka okulda filan varsa

  13. Emirhan diyor ki:

    Sakarya üniversitesinde formasyon artık verilmicek mi

  14. sezgi diyor ki:

    Merhaba,
    Ben pedagojik formasyon sertifikasına sahip, aktif olarak özel bir okulda çalışmakta olan biyoloji öğretmeniyim. Bu yıl beden eğitimi öğretmenliği örgün lisans programına ÖSYM puanı ile kayıt oldum, formasyon programında aldığım dersler için muafiyet başvurusunda bulunabilir miyim? sertifika kursunda almış olduğum eğitim dersleri, lisans programındaki içeriği tutan eğitim derslerinin muafiyeti için kullanılabilir mi?

    1. Demir Demir diyor ki:

      Bulunabilirsiniz.

  15. Yasemin diyor ki:

    Ben formasyon sertifikasına sahip bir Almanca öğretmeniyim şimdi İngiliz dili ve edebiyatı bölümü okumak istiyorum o bölümü okuduktan sonra aynı formasyon belgesiyle atanabilirmiyim

    1. Demir Demir diyor ki:

      Evet formasyon belgenizi mezun olduğunuz diğer alanlar için de kullanabilirsiniz.

  16. Nilufer diyor ki:

    Merhabalar formasyon eğitimi aldım ancak 3 dersten devamsızlıktan kaldım, formasyon da kaldırıldı herhangi bir bilginiz var mi acaba?

  17. M diyor ki:

    Formasyon dersleeinden sınıf yonetiminden ff ile kaldim. Staj alabilir miyim. Yaz okulu veya tek ders sınavıyla verdikten sonra sorun olur mu

BİR YORUM YAZ