Sınavsız Eğitim Düşüncesi

  • 08 Nisan 2017
  • 525 kez görüntülendi.
Sınavsız Eğitim Düşüncesi

İyi liseye gitmek için milyonlarca öğrenci TEOG’a giriyor. Ayriyeten daha sonra YGS ve LYS’de tekrardan üniversite için çabalıyor. Peki sınav her şeyi olumlu bir sonuca mı itiyor?

TEOG, YGS, LYS, KPSS ve daha birçok sınav ile öğrenciler hayat boyunca sınavla karşı karşıya geliyor. Üniversiteye giriş ile son adımı yaparak birde üniversitedeki vize ve finallerle uğraşıyorlar. Ayrıca üniversitedeyken KPSS derdine düşüyorlar. Yetenekler ve başarılar bir araya gelmek için yaşamının büyük bir kısmını sınava çalışmakla geçiren öğrenciler sadece sınavla başarı ölçümü sağlanıyor. Öğrencilerin bu sınavlı eğitime karşı bakışı değişemez mi? Sınavsız eğitim sistemi mümkün mü?

Eğitim Kökten Değişmeli

Eğitimde nitelik sağlamak için önemli ölçütlerinden biri ölçme ve değerlendirme aşamalarına dikkat çeken Şahin Aybek, bu değerlendirmelerin gelişim aracı olduğunu savundu. Türkiye’de ciddi bir birikim olduğu bilinirken, merkezi sınav ve sıralama sınavlarının olduğunu belirten Aybek, özel derslerde soru çözme ve sınavlara hazırlanarak zamanlarını geçen öğrencilerin ilerleyen vakitlerde eğitim sisteminde tıkanma yaşandığı ve önemli sorunlara yol açıldığına dikkat çekiliyor.

İlköğretimin 10 yıl olacağı düşüncesi sunulurken, öğrencilerin 10. sınıfın sonunda başarı sıralaması esas alınmalı ve 2 yıl süren akademik liseye geçişi sağlanmalı diye bir düşünce ortaya atan Aybek, eğitim sistemini bilimsel ve tutarlı şekilde ele almanın yollarını sunuyor. Ayrıca okullar arası uyumun sağlanması için mesleki eğitim olan ilköğretimin dışına çıkılmasının beklentisi içerisinde olunacağı belirtiliyor.

Yazar: Hakan Yilmaz
MOBİL UYGULAMALARIMIZ
SORU CEVAP
Bir Soru Sor
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ