Son 15 Dakika Kuralı Sınavlara Nasıl Yansır?

Çağrı Geçin

Yazarın şu ana kadar yazılmış 2 makalesi bulunuyor.
  • için yorumlar kapalı
  • 1 kez görüntülendi.

ÖSYM’nin açıkladığı üzere 2017 YGS’nin sınav başlamadan 15 dakika önce, sınav yerlerine girişin yasaklandığı açıklanmıştı. Peki bu sınav öncesi 15 dakika kuralı tüm sınavlara uygulanacak mı? Hangi sınavlarda bu kural uygulanacak? Bu kural öğrencilere nasıl yansır? İşte tüm detaylarıyla beraber yazımızda inceliyoruz.

Öncelikle YGS’de kullanılan son 15 dakika kuralıyla beraber ilk defa bu kadar çok sınava giremeyen adayın olduğu tespit edildiğini söylemek gerekiyor. Bu demek oluyor ki, ÖSYM’nin kuralı bazı adaylara duvar oluşturduğu için birçok kişi 1 yılını kaybetmek zorunda kaldı. Özellikle bu kuralın sınavın hemen önce açıklanması ve okullara tamamen duyurmadığı için birçok kişi tarafından olumsuz karşılandığı biliniyor. Özellikle YGS’ye 1 dakika yüzünden giremeyen gencin evinde kendini asması sabır bırakmadı. Aileler bu uygulama karşısında birçok tutum sergilerken, birçok aday için neredeyse her şeyin sonu gerçekleşti. Bazı adaylar için sosyal medyada ÖSYM ile ilgili birçok kötü ve hakaret içerikli mesajlara şahitlik ettik. Peki öğrencilerin bu bilgiden neden haberi olmadı?

Yine geçtiğimiz günlerde bir adayın bileklerini keserek intihar girişiminde bulunması ile birçok sosyal medya platformundan gelen tepkiler çığ gibi büyümeye devam etti. ÖSYM’ye sitem yağdı. 2 Nisan Yabancı Dil Sınavı’nda da aynı şekilde son 15 dakika kuralı uygulandı. Bu sınavın ardından nasıl videolar sosyal medyada dolaşacak bilinmiyor.

Sosyal medyada dolaşan ve son 1 dakika yüzünden sınava giremeyen gence Haluk Levent’in yardım etmesi yürekleri dağlamıştı. Fakat son 15 dakika kuralından sadece 1’i belki de bu burs olanağından yararlanabildi. Diğer giremeyenler için aynı hüzün, aynı dram devam ediyor.

Peki Son 15 Dakika Kuralı Gerçekten Önemli Mi?

Son 15 dakika kuralı aslında bir nevi sınava giren adaylar için sessiz bir ortamın sağlanması ve sınav başlangıcında hiçbir şeyin konsantre bozmaması için yapıldığı tahmin ediliyor. Sınav başlamasının ardından sınav salonuna giren adayların dikkat dağıttığı ve birçok kişiyi rahatsız ettiği belirtiliyor. Aslında bir nevi doğru sayılabilen bu uygulama, gelecekte kullanılacak mı bilinmez ama her sınava giremeyen adaydan tepki yağması şuanlık şartlarda doğal olarak gözüküyor. Önümüzdeki günlerde ÖSYM bu konuya daha fazla açıklık getirecek mi, bekleyerek göreceğiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ