Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenliği

Barış Arslan

Yazarın şu ana kadar yazılmış 2 makalesi bulunuyor.
  • için yorumlar kapalı
  • 1 kez görüntülendi.
Lojistik Formasyon

Ülkemizde yepyeni bir öğretmenlik kavramı ortaya çıktı ” Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenliği ” Lojistik kavramını henüz hayatımıza tam anlamıyla alamamışken bir de bu branş için lise düzeyinde öğretmenlik açıldı.

Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenliği Nedir?

90’lı yılların sonunda lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan lisans ve ön lisans düzeyindeki lojistik okulları sektöre nitelikli eleman yetiştirmek ve sektörde bulunan bu açlığı gidermek için kurulmaya başlamıştı. Bugün gelinen noktada yaklaşık olarak 700.000 kişinin çalıştığı Lojistik sektöründe nitelikli eleman açığı hala daha giderilememiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı bu açığı ve sektörden gelen talepleri de dikkate alarak, biraz da özel sektörün bu konudaki desteğiyle 2000’li yılların ortalarından itibaren lise düzeyinde Lojistik bölümünü de Ulaştırma Hizmetleri adı altında bünyesine almaya karar vermiştir. Genelde teknik ve meslek liseleri okullarının bünyesinde bulunan Ulaştırma Hizmetleri bölümü sadece bu eğitimi veren okullarda da mevcuttur. Bakanlığın bu bölümü 2000’li yıllarda açmasına rağmen bölümdeki öğretmen açığı 2017 yılında yeni yeni giderilmeye başlanmış, hatta eksik kaldığı bölgelerin de kaldığı görülmüştür. 2017 yılı itibariyle yaklaşık 5000’in üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü Ulaştırma Hizmetleri alanı lise düzeyinde lojistik eğitimi veren bir alan adıdır.

Ulaştırma Hizmetleri Öğretmeni Nasıl Olunur?

Ulaştırma Hizmetleri bölümü şuan sadece üniversite eğitimini Lojistik alanı üzerine almış ve lisans mezunu kişilerden almaktadır. Lojistik bölümü lisans mezunu kişiler okurken ya da mezun olduktan sonra öncelikle öğretmenlik düşünüyorlarsa formasyon eğitimini tamamlamaları gerekiyor. Üniversiteler formasyon kontenjanlarında genelde mezun öğrencilerine öncelik vererek ilerledikleri için bu kişilerin şansları biraz daha fazla oluyor. Eğer mezun olduğunuz bölüm lojistik formasyon açmamışsa diğer özel ve vakıf üniversitelerinin açtıkları formasyon kadrolarına başvurup belirli bir eğitim harcı karşılığında 1 yılın sonunda eğitimlerini tamamlayabilirler.

Formasyon diplomasının alınmasıyla KPSS’den alınacak puan ile birlikte tercih kılavuzunda açılacak bu alandaki kadrolara başvuru yapılabilir. 2017 yılının ilk tercih döneminde bu alanda kadro açılmamış olsa da Ulaştırma Hizmetleri alanındaki öğretmen açığı bulunması ilerleyen dönemlerde bu kadroların açılacağına işaret gösterilebilir. Şuan Türkiye’de 100’ün üzerinde lisede Ulaştırma Hizmetleri Öğretmenliği bulunmakta ve sayı hızla artmaya devam etmektedir.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 26 YORUM
  1. Fikret uçar diyor ki:

    2003 de tarih bolümünde okurken aldığim lise 21 kredilik formasyon ulaştirma hizmetletleri öğretmenliği ićinde geçerli olur mu. Yoksa tekrar mı almam lazim.

  2. özge tutga diyor ki:

    önlisans lojistik mezunuyum.formasyon alıp öğretmen olabilmem için aöf den mi örgünden mi lisansa tamamlamam gerekiyor. birde aöf den olursa hangi bölümlere yazılmam gerekiyor.

    1. Demir Demir diyor ki:

      İki şekilde de tamamlayabilirsiniz. TTK 80 sayılı kararda atamaya esas alanlar belirtilmiştir. Oradaki bölümlerden birini tamamlarsanız formasyon alabilirsiniz.

      1. Cemaleddin diyor ki:

        Demir bey ulaştırma hizmet ogretmenligi için dediğiniz TTK 80 Sa yılı kanunda ki tamamlamimiz gereken bölüm hangileridir ön lisans okumuş lojistik mezunu için

  3. hüseyin diyor ki:

    peki ulaştırma hizmetleri öğretmenliğinin atamaları nasıl

  4. hale diyor ki:

    İstanbulda hangi üniversitelerde ulaştırma hizmetleri bölümü için pedagojik formasyon veriliyor?

    1. Demir Demir diyor ki:

      İstanbul için şu anda aktif bir ilan yok.

  5. oğuz diyor ki:

    Ankara gazi ulaştırma hizmetleri için formasyon verdimi geçmişte.Bilgisi olan varmı?

  6. Can diyor ki:

    Uluslararasi ticaret bölümü de bu işi yapabiliyormu?

  7. simge diyor ki:

    Uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi oluyor.Bölüm adının içerisinde ‘lojistik’ kelimesi geçmeli.

  8. Dilek kızmaz diyor ki:

    Uluslararası Ticaret bölümü de 2017yılı itibariyle ulaştırma hizmetleri öğretmen olabiliyor. MEB sayfasından öğretmenlik alanları atama ve ders okutman dökümnına bakarsanız görürsünüz

  9. Ezgi diyor ki:

    2 yilik lojistik mezunuyum dgs sinaviyla maliyeye geçis yaptim ulaştirma hizmetleri ögretmenligi formasyonu alabilrmiyim

    1. Yasemin diyor ki:

      Uluslararası ticaret ve lojistik olarak gozukuyor ama formasyon alirken ulastirma hizmetleri olarak alinabiliyor kesin bilgi verebilecek olan var mı atanabilir miyiz?

  10. SEYFİ diyor ki:

    ulaştırma hizmetleri formasyonu alıyorum KPSS den hangi sınava gireceğim bilgisi olan var mı

    1. Lojistisyen diyor ki:

      Gy-gk eğitim bilimlerine giriyoruz. Kpss A ya da B onu bilmiyorum

    2. kevser diyor ki:

      seyfi bey hangi sehirdesiniz

  11. seçil diyor ki:

    Merhaba,
    DEU Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Lisans mezunları Ulaştırma Hizmetleri Öğretmeni olabilir mi?

  12. Lojistisyen diyor ki:

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik öğrencisiyim. Şuan formasyon alıyorum. Kpss de hangi grup sınavına girmem gerek. Kpss A mı? Köşe B mi?

  13. Lojistisyen diyor ki:

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik öğrencisiyim. Şuan formasyon da alıyorum. Kpss GY-GK, eğitim bilimleri sınavına gircem. Alan sınavına da girmem gerekiyor. Kpss A grubu yani. Kpss B’ye de girmeme gerek var mı? Söylediklerimde yanlışlık varsa düzeltebilir mısınız?

    1. kevser diyor ki:

      merhaba, hangi sehirdesiniz acaba

  14. Elif diyor ki:

    Denizcilik işletme yönetimi bölümü ögrencılerıde denizcilik liselerinde neden öğretmen atamıyorlar. Aynı şekilde ulaştırma hizmetlerınıde derslerımız aynı neden bu haksızlık var denizcilik liselerinde su ürünleri mezunları atması var balıkçılık ataması var bizim Yok bizimde duyurmamaız lazım denizcilik liman işletme yönetimi mezunları olarak

  15. Kerim diyor ki:

    Sadece dört yıllık lojistik kelimesinin geçtiği bölümler atanabilirler.

  16. ismil diyor ki:

    Selam hocam ikinci universite olarak aof lojistik oookumak istiyorum.Benim formasyonum var .Lojistik bitordikten sonra ulastirma hizmetleri öğretmenligi olarak atana biliyormuyuz?Simden tesklr hocam

  17. Sercan diyor ki:

    Hava Lojistiği bölümü mezunuyum ulaştırma hizmetleri öğretmenliği için hangi yolları izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

  18. Burak Biçer diyor ki:

    Merhaba Uluslararasi Lojistik okudum 2 yillik uluslararasi iliskilere tamamladim aofden formasyon alabilmem icin tekrar 4 yillik mi okumam gerekli ?

  19. Ertuğrul diyor ki:

    İibf mezunu formasyon lu öğrenciler lojistik üstüne
    Yüksek lisans yaptığında öğretmen olarak atanabilir mi

BİR YORUM YAZ