Memur Olabilmek İçin Kpss Yeterli Mi?

Barış Arslan

Yazarın şu ana kadar yazılmış 2 makalesi bulunuyor.
  • için yorumlar kapalı
  • 1 kez görüntülendi.
KPSS İle Memur Olabilmek
Eğitim durumuna göre kişinin gireceği KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) farklılıklar göstermektedir. Lise/MYO (Meslek Yüksek Okulu) mezunu olanlar için sadece genel kültür- genel yetenek sınavları yapılmaktadır. Fakülte (dört yıllık üniversite) mezunları için daha iyi seçicilik gerektirdiği branşlarda meslek bilgilerinin ölçülmesine yönelik olarak farklı sınavlar yapılmaktadır. Bu sınavlarla ilgili başvuru tarihi, başvuru şekli, sınav zamanı ve soru sayısı gibi bilgileri ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) başkanlığı internet sitesinde ilan edilmektedir.

Bu sınavlar aynı gün içinde farklı oturumlarda yapıldığı gibi farklı bir günde ayrı bir oturum olarak yapılabilmektedir. Kimya öğretmenliği mezunları için eğitim bilimleri sınavı ve kimya bilgisinin ölçüldüğü ayrı oturumlarda yapılan sınavlara örnek gösterilebilir.
Ülkemizde üniversite mezunlarının artmaya başladığından bu yana özellikle öğretmenlik alanında yığılmalar olmuş ve beraberinde seçiciliği artırmak adına MEB (Milli Eğitin Bakanlığı) ile ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) koordinesinde bazı öğretmenlik alanları için branş sınavı da yapılmaya başlanmıştır. Yapılan sınavlar neticesinde öğretmen adaylarının alanlarındaki bilgi düzeylerinin çok düşük seviyede olduğu yetkililerce açıklanmıştır.

Mezun Olunca Atanmak İçin Gerekenler

Üniversite bitirmiş pek çok genç KPSS’ye girerek devlet kadrosuna yerleşmeyi hayal etmektedir. Bu durumda aralarından seçim yapabilmek adına daha fazla sınav veya kriter karşılarına çıkarılmaktadır. Kriterlere bakıldığında zaman geçtikçe genel kültür- genel yetenek bilgilerinin yanında mesleki yeterliliklerin ön plana çıktığı görülmektedir. Bakanlıklar özellikle teknik personel alımlarında KPSS’nin yanı sıra başvuran kişilerde harici olarak belli özellikler aramaktadırlar ve bunları belgelendirmek gerekmektedir. Örneğin Adalet Bakanlığı’nın çözümleyici ve programcı kadroları için; İngilizce bilmek, UNIX/LINUX işletim sisteminde sistem yöneticisi ve Check Point Certified Security Administrator sertifikalarına sahip olmak ve bunları belgelendirmelerini istemektedirler. Bu belgeleri de alabilmek için de alanlarına hakim olmaları önem arz etmektedir.

Gençlerimiz; üniversite hayatında öğrendikleri mesleki bilgilerinin tam olarak bilinmesi ve iş yaşamında uygulayabilmesinin önemli olduğunu KPSS sınavlarından belirli bir puan alıp bakanlıkların açtıkları kadrolara başvuru yaptıkları esnada farkına vardıkları görülmektedir. Bu durumu açılan personel kadroları için bakanlıkların bir daha bir daha ilana çıkmasından anlaşılmaktadır.

 

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 26 YORUM
  1. Fikret uçar diyor ki:

    2003 de tarih bolümünde okurken aldığim lise 21 kredilik formasyon ulaştirma hizmetletleri öğretmenliği ićinde geçerli olur mu. Yoksa tekrar mı almam lazim.

  2. özge tutga diyor ki:

    önlisans lojistik mezunuyum.formasyon alıp öğretmen olabilmem için aöf den mi örgünden mi lisansa tamamlamam gerekiyor. birde aöf den olursa hangi bölümlere yazılmam gerekiyor.

    1. Demir Demir diyor ki:

      İki şekilde de tamamlayabilirsiniz. TTK 80 sayılı kararda atamaya esas alanlar belirtilmiştir. Oradaki bölümlerden birini tamamlarsanız formasyon alabilirsiniz.

      1. Cemaleddin diyor ki:

        Demir bey ulaştırma hizmet ogretmenligi için dediğiniz TTK 80 Sa yılı kanunda ki tamamlamimiz gereken bölüm hangileridir ön lisans okumuş lojistik mezunu için

  3. hüseyin diyor ki:

    peki ulaştırma hizmetleri öğretmenliğinin atamaları nasıl

  4. hale diyor ki:

    İstanbulda hangi üniversitelerde ulaştırma hizmetleri bölümü için pedagojik formasyon veriliyor?

    1. Demir Demir diyor ki:

      İstanbul için şu anda aktif bir ilan yok.

  5. oğuz diyor ki:

    Ankara gazi ulaştırma hizmetleri için formasyon verdimi geçmişte.Bilgisi olan varmı?

  6. Can diyor ki:

    Uluslararasi ticaret bölümü de bu işi yapabiliyormu?

  7. simge diyor ki:

    Uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi oluyor.Bölüm adının içerisinde ‘lojistik’ kelimesi geçmeli.

  8. Dilek kızmaz diyor ki:

    Uluslararası Ticaret bölümü de 2017yılı itibariyle ulaştırma hizmetleri öğretmen olabiliyor. MEB sayfasından öğretmenlik alanları atama ve ders okutman dökümnına bakarsanız görürsünüz

  9. Ezgi diyor ki:

    2 yilik lojistik mezunuyum dgs sinaviyla maliyeye geçis yaptim ulaştirma hizmetleri ögretmenligi formasyonu alabilrmiyim

    1. Yasemin diyor ki:

      Uluslararası ticaret ve lojistik olarak gozukuyor ama formasyon alirken ulastirma hizmetleri olarak alinabiliyor kesin bilgi verebilecek olan var mı atanabilir miyiz?

  10. SEYFİ diyor ki:

    ulaştırma hizmetleri formasyonu alıyorum KPSS den hangi sınava gireceğim bilgisi olan var mı

    1. Lojistisyen diyor ki:

      Gy-gk eğitim bilimlerine giriyoruz. Kpss A ya da B onu bilmiyorum

    2. kevser diyor ki:

      seyfi bey hangi sehirdesiniz

  11. seçil diyor ki:

    Merhaba,
    DEU Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Lisans mezunları Ulaştırma Hizmetleri Öğretmeni olabilir mi?

  12. Lojistisyen diyor ki:

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik öğrencisiyim. Şuan formasyon alıyorum. Kpss de hangi grup sınavına girmem gerek. Kpss A mı? Köşe B mi?

  13. Lojistisyen diyor ki:

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik öğrencisiyim. Şuan formasyon da alıyorum. Kpss GY-GK, eğitim bilimleri sınavına gircem. Alan sınavına da girmem gerekiyor. Kpss A grubu yani. Kpss B’ye de girmeme gerek var mı? Söylediklerimde yanlışlık varsa düzeltebilir mısınız?

    1. kevser diyor ki:

      merhaba, hangi sehirdesiniz acaba

  14. Elif diyor ki:

    Denizcilik işletme yönetimi bölümü ögrencılerıde denizcilik liselerinde neden öğretmen atamıyorlar. Aynı şekilde ulaştırma hizmetlerınıde derslerımız aynı neden bu haksızlık var denizcilik liselerinde su ürünleri mezunları atması var balıkçılık ataması var bizim Yok bizimde duyurmamaız lazım denizcilik liman işletme yönetimi mezunları olarak

  15. Kerim diyor ki:

    Sadece dört yıllık lojistik kelimesinin geçtiği bölümler atanabilirler.

  16. ismil diyor ki:

    Selam hocam ikinci universite olarak aof lojistik oookumak istiyorum.Benim formasyonum var .Lojistik bitordikten sonra ulastirma hizmetleri öğretmenligi olarak atana biliyormuyuz?Simden tesklr hocam

  17. Sercan diyor ki:

    Hava Lojistiği bölümü mezunuyum ulaştırma hizmetleri öğretmenliği için hangi yolları izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

  18. Burak Biçer diyor ki:

    Merhaba Uluslararasi Lojistik okudum 2 yillik uluslararasi iliskilere tamamladim aofden formasyon alabilmem icin tekrar 4 yillik mi okumam gerekli ?

  19. Ertuğrul diyor ki:

    İibf mezunu formasyon lu öğrenciler lojistik üstüne
    Yüksek lisans yaptığında öğretmen olarak atanabilir mi

BİR YORUM YAZ