Pedagojik Formasyon Eğitiminin Hedefleri Nelerdir?
Pedagojik Formasyon Eğitiminin Hedefleri Nelerdir?
Her yıl hemen her üniversite tarafından verilen pedagojik formasyon eğitimi ile binlerce öğretmen, görevlerine hazırlanıyor ve bu eğitimin sonunda verilen sertifika sayesinde, eğitim kurumlarında çalışmaya hak kazanıyorlar. Bu eğitim ile ilgili, pek çok tartışma var. Formasyonun ne kadar etkili olduğu, formasyon eğitimi almadan bazı kurumlarda öğretmenlik yapmanın mümkün olup olmadığı, üniversitelerin öğretmen adaylarını pedagojik formasyon eğitimine kabul ederken hangi kriterleri gözettiği gibi konularda olan bu tartışmalara değinmeden önce, bu eğitimin amaçlarından ve içeriğinden bahsetmek gerekiyor.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Neden Veriliyor?
Öğretmen adayları, üniversitelerde branşları hakkında dersler alırlar ve üniversitede verilen bu eğitim aslında mesleki yeterlilik adına verilen bir eğitimdir. Ancak sahip olunan bilgi kadar, bu bilginin öğrenciye nasıl aktarılması gerektiği de önemlidir. Pedagojik formasyon eğitimi, bu aşamada etkili bir rol oynamaktadır. Bir bilginin öğrenciye kazandırılması için, bu bilgiyi aktaracak olan öğretmenin, karşısındaki öğrencinin yaş seviyesinin gerektirdiği psikolojik durum başta olmak üzere, ona ders anlatırken hangi üslubu tercih edeceğine, dersin aktarımı sırasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülen programın içeriğine kadar bütün detaylardan haberdar olması gerekmektedir. Pedagojik formasyon eğitimi süresince öğretmene bu bilgiler aktarılır. Bu eğitim alınmadığı takdirde öğretmen, branşı konusunda son derece bilgili olduğu halde, bu bilgiyi karşı tarafa aktarırken sorunlar yaşayacak, dahil olduğu eğitim prosedürü hakkında yeterli bilgiye sahip olmayarak, eğitim sürecinin işleyişinde son derece zorlanacaktır.
Bütün Öğretmenler Bu Eğitimi Almak Zorunda Mıdır
Fen Edebiyat fakültelerinden mezun olan bütün öğretmenler, pedagojik formasyon eğitimini almak zorundadır. Ancak eğitim fakültelerinden mezun öğretmenler, pedagojik formasyon derslerini zaten fakültelerinde eğitim aldıkları süre içerisinde görmektedir. Dolayısıyla eğitim fakültesi mezunları, ayrıca formasyon eğitimi almak zorunda değildir. Pedagojik formasyon sertifikasına sahip olunmadan, özel eğitim kurumları dahil olmak üzere herhangi bir kurumda çalışmak, imkansızdır. Bu sebeple üniversiteler her yıl, pedagojik formasyon başvurularını başlatarak, bu eğitimi vermektedir. Öğretmen adaylarının eğitime kabul edilme sürecinde, lisans not ortalaması geçerlidir ve ALES sınavından almış olduğu puan değerlendirilmemektedir. Bu başvurular, bazı açık öğretim fakülteleri mezunları tarafından da yapılabilir.